pondělí 12. října 2009

Protesty v ujgurském regionu

V Urumči, hlavním městě Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang , pokračují protesty tisíců etnických Číňanů, kteří demonstrují za zlepšení bezpečnostích opatření po sérii útoků injekčními stříkačkami. Tyto útoky byly započaty již v srpnu a dle úřadů bylo pobodáno několik set lidí.

Etničtí Číňané (Chanové) se považují za terče útoků injekčními stříkačkami, ze 476 napadených bylo právě 433 Chanů a z útoků podezírají Ujgury, původní obyvatele oblasti. Po útocích však nebyl doposud nikdo nakažen ani otráven, zůstavá tedy záhadou, jakou látku stříkačky obsahovaly. Zda-li vůbec nějakou.


Důvodem demostrací nebyly však jen útoky injekčními stříkačkami, ale také rozezlení Chanů, kteří se dožadují rychlejšího potrestání Ujgurů, jež rozpoutali krvavé nepokoje v oblasti. Tyto nepokoje si na počátku července vyžádali téměř 200 obětí na životech.


Demonstranté požadovali odvolání šéfa komunistické strany v Ujgurské autonomní oblasti Wang Le - čchuana. Čínské vedení však odvolalo pouze šéfa městské organizace komunistické strany v Urumči, který byl nejvyšším představitelem města i v době nepokojů na počátku července.

Dle tiskové agentury Nová Čína použila policie k rozehnání nynějších demonstrací slzný plyn, dále také úřady zakázaly veškeré masové protesty a nošení všech zbraní. V ujgurském hlavním městě byly také rozmístěny početné vojenské oddíly a mohutné záterasy bránící vstupu do čtvrtí, které jsou obývany povětšinou muslimskými Ujgury.
Zdroje:
V Urumči se prý útočí injekcemi. Armáda hlídá město.
[online]. [cit. 2009-09-05]. < http://www.aktualne.cz/>
Nové protesty v ujgurském regionu v Číně si vyžádaly pět mrtvých.
[online]. [cit. 2009-09-04]. <http://www.novinky.cz/>

1 komentář:

  1. Dobrý den,
    pokud se na některé zdroje odvoláváte - musíte to přenést až do textu - stejně jak to máte uvedeno v manuálu KSGRR.
    Dále - tato zpráva je příliš krátká - obsahuje pouze 1450 znaků!

    OdpovědětVymazat