středa 28. října 2009

Hrozba Al-Kajdy

Militantní teroristická skupina Al-Kajda pohrozila útokem na čínské cíle, jakožto odvetu za nepokoje, které proběhly 5. Července v Urumči, hlavním městě autonomní oblasti Sin-ťiang. Abu Jahjá al-Libi vyzývá na islamistické internetové stránce Ujgury k tomu, aby se „navrátili ke svému náboženství a také k vážné přípravě na džihád na stezce Boží všemohoucnosti a nošení zbraní.“[1]


Dále také naléhají na celý muslimský svět, aby toto Ujgurské počínání podpořil. Nebylo to však poprvé, kdy nějaká teroristická skupina pohrozila Číně útokem v souvislosti s protesty v Urumči. Již v polovině července vydala alžírská odnož Al-Kajdy (AQIM) výzvu k odplatě. AQIM se slíbil zaměřit na 50 000 čínských pracovníků v Alžírsku, stejně tak na čínské projekty a zaměstnance v celé severozápadní Asii. Na tuto výzvu také reagovalo čínské velvyslanectví v Alžírsku, které vydalo prohlášení, ve kterém vyzývá čínské organizace a občany ke zvýšené obezřetnosti. Jelikož se AQIM řadí mezi jedny z hlavních odnoží Al-Kajdy, dalo se předpokládat, že podobné prohlášení budou následovat i od dalších organizací. Jednou z takových skupin je i Islámská strana Turkestánu (TIP), která v srpnu vyzvala k útokům na čínské cíle po celém světě. Tato skupina je z minulosti známa například v souvislosti s bombovými útoky na veřejné autobusy v Šanghaji z května minulého roku.


Na tyto hrozby Al-Kajdy samozřejmě reagovala také samotná Čína, která rezolutně zamítla obvinění z potlačování práv muslimů v zemi. Mluvčí ministerstva zahraničí Ma Chaoxu v písemném prohlášení mimo jiné uvedl, že „provincie Sin-ťiang má plně realizovanou politiku rovnosti všech etnických skupin a také svobodu náboženského vyznání.“[2]
Dále v prohlášení stojí, že Čína je schopna zajištění národního bezpečí a bezpečnosti svých vlastních občanů a také, že bude i nadále spolupracovat s mezinárodním společenstvím v otázkách teroristických hrozeb.


S odstupem pár týdnů můžeme říct, že Al-Kajda ani jiná její spřízněná organizace svou hrozbu prozatím nevyplnila, avšak zůstává otázkou, jak se celá situace vyvine dále. Nejde totiž jen o teroristické hrozby, ale také o světové veřejné mínění, jelikož se objevily informace o únosu desítky Ujgurů z oblasti právě při červencových nepokojích. Více informací Vám však sdělíme v naší další zprávě.



Zdroje:

Čína reaguje na hrozbu Al-Kajdy.
[online]. [cit. 2009-10-10] <http://www.chinadaily.com.cn/index.html>

Al-Kajda hrozí útokem na Čínu.
[online]. [cit. 2009-10-08] <http://www.chinadaily.com.cn/index.html>

Zdroj obrázku:

http://mapy.idnes.cz/#ginit=1&gzoom=4&gpos=x:44.276671273775186,y:109.072265625


[1] (http://www.chinadaily.com.cn/index.html, 2009)
[2] (http://www.chinadaily.com.cn/index.html, 2009)

1 komentář:

  1. Dobrý den,
    měli byste mít více zdrojů... jinak to je dobře napsané!

    OdpovědětVymazat