pondělí 9. listopadu 2009


Jak již jsem vás informoval na konci minulé zprávy o oblasti severozápadní Číny, dnešní novinky se budou týkat údajných únosů Ujgurů z této oblasti. O těchto událostech informovala ve své zprávě Mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch. Tato organizace zdokumentovala 43 případů zmizení Ujgurů.

Zpráva se zabývá situací těsně po červencových nepokojích v oblasti. Dle Human Rights Watch přijeli po nepokojích do čtvrtí města Urumči vojenské nákladní vozy a vojáci začali prohledávat všechny domy. Jejich zrak se upíral především na muže a to ve věku 12 až 45 let. Ženy a děti byly od mužů oddělovány a zůstávaly po celou dobu mimo dění.

Muži byli posléze spoutáni, vyrovnáni podél zdi a byli nuceni klečet se zavázanými obličeji na kolenou. Tím ovšem jejich ponižování nekončilo. Výslechy probíhaly taktéž velmi surově. Když nalezli na těle zadrženého rány, které dokazovaly účast na protestech, byli okamžitě naloženi na korbu nákladních vozů. A to bylo také naposled, kdy je měl možnost někdo spatřit, od té doby jakoby se po nich slehla zem.

Takové případy však nejsou v Číně zdaleka ojedinělé, avšak tento se přece jen od ostatních liší. Čínské úřady totiž nepřipouští, že by vůbec někoho zatkli, tudíž snahy rodin zadržených o kontakt s úřady je neúspěšný.

"Zdokumentovaný případ je jen špičkou ledovce,"
říká šéf asijské pobočky Human Rights Watch Brad Adams(1). Většině zadržených bylo kolem dvaceti let, ale ztratili se také dvanáctiletý a čtrnáctiletý chlapec.
"Mizení lidí by nemělo být normou chování pro země, které chějí vést mezinárodní společenství,"
dále poznamenává Adams(2). Tím poukazuje na to, že by Čína pro zadržování lidí měla používat oficiální místa a to zejména pro možnost kontaktování zadrženého s rodinou a taktéž s právním zástupcem.

Bohužel se mi nepodařilo získat bližší informace o oficiální čínské odezvě na tyto informace, avšak pro nás Evropany je událost tohoto charakteru v dnešní době takřka nepochopitelná.

Zdroje:

(1) (http://www.hrw.org/en/node/86160)
(2) (http://www.hrw.org/en/node/86160)

Na západě Číny se beze stopy ztratily desítku Ujgurů, vláda o ničem neví
dostupné z: http://zpravy.idnes.cz/na-zapade-ciny-se-beze-stopy-ztratily-desitky-ujguru-vlada-o-nicem-nevi-13z-/zahranicni.asp?c=A091021_133646_zahranicni_stf
[cit. 2009-10-21]

China. Detainees Disappeared After Xinjiang Protests
dostupné z: http://www.hrw.org/en/node/86160
[cit. 2009-10-21]

1 komentář:

  1. Dobrý den,
    zkuste zakomponovat více zdrojů - je zde víceméně jediný citovaný zdroj...

    OdpovědětVymazat